Carin Hammarberg

Mod – Fokus – Styrka

Vad gjorde en ung adelsflicka hela dagarna i 1700-talets Sverige?

Carin Hammarberg


Författaren Carin Hammarberg blev biten av 1700-talet.
I och med ett engagemang som guide på Christinehof Slott började hon nyfiket fundera över flickor och kvinnors 1700-tals liv. Vad gjorde de hela dagarna?

Möt författarens huvudperson, Ulrika Fredrika. Ströva genom Christinehofs salar och stig in i Christina Pipers sovrum. Där hänger porträttet av Ulrika Fredrika, Christina Pipers sondotter, som är inspirationskällan till trilogin om Ulla.

Romanerna är fiktiva men inspirerade av personer som levde på 1700-talet. I första hand vänder sig böckerna till barn- och ungdomar.
Carin är medlem i Författarförbundet och Författarcentrum Syd (se författarförmedlingen)

Aja Eriksson har illustrerat böckerna och gjort omslagen.

Ajas hemsida kan du besöka här


Vad gjorde en ung adelsflicka hela dagarna i 1700-talets Sverige?

Böcker

about
I min systers skugga

I min systers skugga

Det är sommar. Midsommarnatten är trolsk och Ulla ger sig av på egna äventyr. Första boken utspelar sig på Christinehof slott i Skåne. Ulla är nyfiken och vill upptäcka världen utanför slottets väggar och familjens stränga regler. Hon blir vän med husmadam Fridh och pigan Lisa. Stalldrängen Jöns fångar hennes hjärta. Ullas lillasyster Stina är en riktig retsticka och gör allt för att vara i centrum.

I mitt hjärtas rum

I mitt hjärtas rum

Spökar det eller är det bara inbillning? I den andra boken är vi på slottet Engsö utanför Västerås. Ulla och hennes kammarjungfru Lena blir bästa vänner. Moster Sigrid har lovat Ulla en hund för att hon ska glömma stalldrängen och hästarna på Christinehof. Men Ullas hjärta glöder för stalldrängen Jöns och i hemlighet skickar hon brev till honom.

I det glömda skrinet

I det glömda skrinet

Det är isande kallt i Stockholm. Ulla befinner sig i familjens stadspalats i Gamla Stan. Julen står för dörren. Ullas lilla hund hittar ett mystiskt gammalt skrin bortglömt bakom en lös sten. Ulla och Lena försöker lösa mysteriet. När Ulla är på bal tycker hon sig se sitt hjärtas kär. Kan det vara sant att Jöns är i Stockholm?

Tack för att du beställer böcker!

Tack för att du beställer böcker!

Priser: 1 bok 130kr, 2 böcker 250kr (i en beställning), 3 böcker 350kr (i en beställning). Faktureras.
Böckerna signeras och du får ett bokmärke med varje bok.
Recensions ex: GRATIS Hör av dig till mig.
Kommission och större beställningar: Offereras.
Inspirerande projekt för barn och unga.
Berättelser väcker nyfikenhet. Vilka kläder hade man på 1700-talet? Vad åt man? Jämförelser då och nu. Låt böckerna om Ulla bli startskottet på roliga historiska projekt. Välkommen att höra av dig.

Om 1700-talet

Carin Hammarberg

Italiensk vinthund

Läs om Ullas italienska vinthund i boken "I mitt hjärtas rum"
Dörrarna slogs hastigt upp. Ett tassande ljud hördes. Moster Sigrid dök upp, med sig hade hon den vackraste hund Ulla hade sett.
”Åh vilken hund, moster Sigrid!” Ulla reste sig och böjde sig ner mot hunden. Teckningen och kritorna for i golvet. Utan att märka kaoset hon hade orsakat var hela hennes uppmärksamhet på hunden. ”Kom vännen!” Ulla försökte locka den till sig.
Försiktigt tog den ett steg fram och nosade på Ullas hand. Om halsen hade hunden ett brett halsband i tunnaste skinn. Gnistrande stenar var monterade på halsbandet. Bellora var ingraverat in i det mjuka skinnet. Bellora. Sakta flyttade Ulla handen för att klappa den släta pälsen. Bellora vek undan.
”Moster, varför är Bellora så skygg? Vems hund är det? Jag har aldrig sett en så vacker hund.”

Ulla skriver dikter

"I det glömda skrinet" försöker Ulla sig på den ädla diktkonsten:
Min förtrogne vän, till er jag talar
i sanning klar, mitt hjärtas sång
tungans band som lättas en gång
är vänskap i trygghetens salar.
Ett rent samvete jag väntar
läppar som håller tyst
och inte yppar ett knyst
det min själ för er präntar.
I hjärtas rum en hemlighet
gömmer dunkel och sorg
förnuftet till mig talar
att vänskap och förtrolighet
bygger vänners fasta borg
där hjärtats språk vi förvarar

Kärleksbrev

Ullas hjärta glöder för stalldrängen Jöns och i hemlighet skickar hon brev till
honom. "I mitt hjärtas rum" kan du läsa deras brevväxling:
Min allra käraste vän, underbara Johannes!
Mina tankar är hos Johannes varje dag, jag skulle nästan kunna säga varje timme. När jag rör vid den vackra gåva Johannes skänkte mig vid avfärden från Andrarum, blir mitt hjärta varmt. Glädjen att ha eder som min käraste hjärtevän värderar jag högst av allt. Jag sänder tacksamhet till nådigaste frun, min farmor, och inspektorn för att Johannes kan studera och bli en lärd man. Mitt hopp står till att Johannes studier leder till en ställning som tillåter vår förening. Ödmjukt ber jag Johannes om överseende med att mitt hjärta talar fritt och inser oroligt att Johannes kanhända inte har de innerliga känslor för mig som jag för honom. Jag väntar i obeskrivlig glädje på att emottaga edert svar.
Eder sannaste vän
Ulrika Fredrika
Hur går det med Hvitfotas dräktighet? Jag har bett nådigaste frun om att få avkomman som min egen.

En stalldräng blir vad?

Ett annat perspektiv. Jöns historia. Hur gick det för drängen Jöns som pluggade på Katedralskolan i Lund? Han gjorde en klassresa. Vad blev det av honom? "I det glömda skrinet" läser du om Jöns och hans framtidsplaner: I sitt senaste brev berättade han att hans lärare vid Katedralskolan i Lund rekommenderat honom till studier i biologi och medicin vid universitetet i Uppsala. Men först skulle han ansöka om att få bli lärling hos den välkände läkaren Rosenstein.
När Ulla läste de korta raderna från Jöns blev hon överlycklig. Hjärtat svämmade över av kärlek och förtröstan.

Smakprov ur böckerna - Lyssna!

Carin Hammarberg

I min systers skugga

I mitt hjärtas rum

I det glömda skrinet

Kontakta mig - Beställa böcker

Carin Hammarberg

Bokbeställning? Då skriver du nedan vilken bok/böcker det gäller, så återkommer jag till dig inom kort. Glöm ej att skriva en korrekt e-postadress.
Jag är ingen robot.